Kundcase

Verifiering och publicering av EPD av byggmaterial (Legoblock)

Tack vare expertis från Ampiro och bra samarbete med vår kund Wulcanco har vi nu framgångsrikt fått EPD verifierad och publicerad. Detta för Wulcanco AB och deras utvecklade legoblock inom kategorin byggmaterial.
Verifiering och publicering av EPD av byggmaterial genom Ampiro
Kundcase EPD Miljöproduktdeklaration
Skribent
Joakim Blomster
Publicerad
25 / 08 / 2024
Dela artikel

Bakgrund

EPD ett strategiskt val för Wulcano  

Wulcanco är ett innovativt företag som specialiserar sig på tillverkning av miljövänliga byggmaterial, där en av deras flaggskeppsprodukt är ett hållbart legoblock för byggsektorn. För att stärka sin position på marknaden och tydligt visa sina produkters miljöprestanda beslutade Wulcanco att ta fram en miljövarudeklaration (EPD) med stöd av Ampiro Group. Detta skulle inte bara tillfredsställa kundernas och partnernas krav på transparens, utan också säkerställa en en miljömässigt stark produkt.
Läs mer om www.wulcanco.com

 

Utmaning

Komplex process innehållande livscykelanalys, miljöanalyser och certifieringskrav

Att ta fram och få en EPD verifierad är en komplex process som kräver expertis inom både miljöanalyser och certifieringskrav. Wulcanco stod inför flera utmaningar, inklusive att samla in nödvändiga data, utföra en livscykelanalys (LCA), och säkerställa att all dokumentation uppfyller de internationella standarderna för EPD. Med bakgrund av detta valde de att anlita Ampiro som kunde guida dem genom livscykelanalys (LCA), verifieringsprocessen och säkerställa att deras EPD skulle godkännas och publiceras.

 

Lösning

Steg för steg mot EPD - Ampiro Group hjälpte Wulcanco att uppnå certifiering

Wulcanco vände sig till Ampiro Group, en ledande aktör inom miljö -och hållbarhetsfrågor. Ampiro Group har omfattande erfarenhet av livscykelanalyser och att arbeta med EPD.

Vi på Ampiro började med att genomföra en detaljerad livscykelanalys av Wulcancos produkt (legoblock), som inkluderade allt från råmaterialutvinning till produktens användning och slutliga hantering. Därefter sammanställdes all nödvändig dokumentation för EPD i enlighet med de senaste internationella standarderna (ISO 14025 och EN 15804).

Nästa steg var verifieringsprocessen, där Ampiro Group hanterade relationen med en tredjepartsverifierare för att säkerställa att all data var korrekt och att rapporten var fullständig. Efter en framgångsrik verifiering skickades EPD för slutlig granskning och godkännande.

 

Resultat

Med en verifierad EPD på plats visar Wulcanco tydligt fokus på hållbarhet

Tack vare vår expertis och noggrannhet kunde Wulcanco framgångsrikt få sin EPD verifierad och publicerad. Detta har inte bara stärkt deras trovärdighet inom branschen, utan också gjort det möjligt för dem att marknadsföra sina produkter med ett tydligt fokus på hållbarhet.

 

Kundcitat - EPD uppdrag

Erik Hermansson
Wulcanco AB
TROLLHÄTTAN 

”Vi på Wulcanco är väldigt nöjda med den hjälp vi fått av Ampiro. De har varit otroligt kunniga och hjälpt oss ta fram en EPD genom en enkel och proffsig process”

 

Läs mer om vår tjänst som EPD konsult